Afrikaanse filosofie lijkt ver weg ... niets is minder waar
Een groots containerbegrip is het minste wat we kunnen stellen als we het hebben over zelfbeschikking. In het volgende proberen we dit begrip uiteen te rafelen in al zijn consequenties.
bekend en in de schaduw, ietwat vergeten? Het overkomt intelligente vrouwen...
Byzantijnse filosofie is zeker voor Westerlingen geen parate kennis
Kom hier te weten wat de enorme betekenis is geweest van deze wetenschapper en de (on)gemene reacties die hij - nu nog steeds - uitlokt.
Wat men er over mag denken, deze twee hebben de wereld niet onberoerd gelaten. En misschien heeft Simone achteraf bekeken nog steeds de meeste invloed, althans in het ruime sociale maatschappelijk leven. We hoeven daarom Jean-Paul nog niet te veronachtzamen! Weetgierig hieromtrent?
je wordt meegenomen in een wervelende geschiedenis: wel erg abstract!
ethiek gezondheidszorg
het prille begin naar de hedendaagse tijd?
Filosofeer mee in de Culturele Centra van Maaseik en Maasmechelen
seizoen 2014-2015
Najaar 2014 en voorjaar 2015 starten de Culturele Centra van Maaseik en Maasmechelen voor het 1-ste jaar met een filosofieclub. Denk je graag na over allerlei wijsgerige uitspraken en wil je graag weten hoe dergelijke uitspraken tot stand komen, op welke manier je zo'n uitspraken kunt interpreteren en wat ze kunnen betekenen voor je leven, dan ben je van harte welkom. Bij de filosofische stellingen die aan bod komen, worden ook de filosofen en hun tijdsgeest besproken. Eventueel wordt ook literatuur, muziek en schilderkunst er bij betrokken. Gewoonweg een uitdagend onderzoek!
De deelnemers van de filosofieclub praten graag mee en komen zesmaal per jaar in de genoemde culturele centra om de vooraf samen afgesproken filosofische uitspraken te bespreken, erover te discussiëren en na te denken. De onderwerpen dit academiejaar zijn 1. inleiiding filosofie, 2. Kierkegaard, 3. Hannah Arendt, 4. Autonomie 5. Stoiciijnen en 6. Nietzsche. Elk thema, met data, is te vinden onder de rubriek 'cursusaanbod' van deze website. De teksten zijn beschikbaar zijn (op de website), zodat iedereen ruim de tijd krijgt om het werk vooraf te bestuderen.
De lessen gaan door op vrijdagen van 14 tot 16 uur. Begeleiding: Jean-Pierre Demoustiez, cultuurwetenschapper. Kostprijs voor de reeks: € 36.
Wacht niet te lang met inschrijven, want het aantal deelnemers is beperkt.
Inschrijven voor Maaseik tel. 089-569951
voor Maasmechelen tel. 089-769797 of via mail naar patrick.moonen@maasmechelen.be
seizoen 2014-2015
Op vrijdag 10 oktober 2014 start de bibliotheek van Bilzen het 2e jaar met een filosofieclub. Denk je graag na over allerlei wijsgerige uitspraken en wil je graag weten hoe dergelijke uitspraken tot stand komen, op welke manier je zo'n uitspraken kunt interpreteren en wat ze kunnen betekenen voor je leven, dan ben je van harte welkom. Bij de filosofische stellingen die aan bod komen, worden ook de filosofen en hun tijdsgeest besproken. Eventueel wordt ook literatuur, muziek en schilderkunst er bij betrokken. Gewoonweg een uitdagend onderzoek!
De deelnemers van de filosofieclub praten graag mee en komen zesmaal per jaar in de bibliotheek om de vooraf samen afgesproken filosofische uitspraken te bespreken, erover te discussiëren en na te denken. De bibliotheek zorgt ervoor dat er voor elke bijeenkomst de op voorhand afgesproken teksten beschikbaar zijn (op de website), zodat iedereen ruim de tijd krijgt om het werk vooraf te bestuderen. De onderwerpen dit academiejaar zijn 1. Schopenhauer, 2. Het Geluk, 3. Spinoza, 4. Vrijheid, 5. Darwin en 6. Kunstfilosofie. Elk thema, met data,wordt even voorgesteld en is te vinden onder de rubriek 'cursusaanbod' van deze website. Gaandeweg deze data worden de betreffende onderwerpen inhoudelijk verder uitgeschreven.
De lessen gaan door op vrijdagen van 14 tot 16 uur. Begeleiding: Jean-Pierre Demoustiez, cultuurwetenschapper. Kostprijs voor de reeks: € 36.
Wacht niet te lang met inschrijven, want het aantal deelnemers is beperkt. Inschrijven via 089-519506 of via bilzen@bibliotheek.be.
nadenken over de beleving van je wereld ... filo-gesprekken
Freud en Lacan hebben allebei de diepten - zeg maar krochten - van het Subject bestudeerd. Hoezo 'Subject'? Dat zit vol driften en bestaat amper en zo toch ja: steeds deels ongelukkig. Wat is hier - 19e eeuw - aan de hand? Het project van psychoanalyse, hypnose en taal is een spannende zoektocht.
Gadamer sla maar aan het interpreteren
Het GELUK wat een dwang
gezondheidsconsulenten en levensfilosofie
HANNAH ARENDT
Hedendaagse filosofen op zoek naar levenskunst
Hildegard von Bingen meer dan visionair
inleiding filosofie
Een wilde tuin windt onze verbeelding op ...
ooit al eens afgevraagd hoe het weer onze gemoedstoestand, onze cultuurgenot, ons innerlijk kan bespelen; de auteur nodigt je er toe uit ...
In deze leereenheid maak je kennis met de enorme betekenis die deze filosoof tot vandaag nog bekleedt. Tot zelfs in de hedendaagse wetgeving, om dan nog niet te spreken in de ethiek, vindt men de invloed ervan terug vanuit de vele Verlichtingsteksten die Kant soms doorwrocht - uitgeschreven heeft.
Kierkegaard
KUNSTFILOSOFIE een zwaarwichtige oefening ...
MET HET OOG OP DE DOOD / FOR THE TIME BEING / POUR LE TEMPS QUI RESTE
Visies op de dood en de (on)sterfelijkheid van de ziel
In het diepst van onze gedachten zijn we ons bewust van de eindigheid van het leven, en toch: sinds een halve eeuw doen we er alles aan om deze eindigheid uit te stellen. Een luxe overigens. Nog niet zo lang geleden was dit soort denken niet in beeld en werd eindigheid op een totaal andere manier beleefd. Deze cursus gaat na welke inzichten over leven en dood domineerden vanaf de (antieke) oudheid tot nu. Via teksten hebben allerlei filosofen en kerkvaders hun mening gegeven over die eindigheid en de daaruit volgende vraag: is er nog leven na de dood?
In Frankrijk al te bekend wegens zijn radicaal politieke filosofie. Zelfs Macron voelt zich er niet goed bij. Waarom hij zo radicaal overkomt wordt de duiding van deze tekst.
In de muziekuitvoeringspraktijk staan muzikanten voor heel wat dilemma's. Heel erg kwetsbare situatie. Aan de hand van Andersens sprookje van de Chinese nachtegaal wordt het spanningsveld tussen authentieke uitvoering en de vrijheid die de muzikant zich kan veroorloven met heel wat voorbeelden uitgewerkt. Een lezenswaardig boekwerkje (uitgeverij Letterwerk) van de hand van de muziekfilosofe Marlies De Munck.
De eerste natuurfilosofen kwamen uit Ionië (de kust van Klein-Azië) en hielden zich bezig met de verklaring van de physis (uit te spreken als fusis, Theo! JWD), de natuur en vooral met hoe de wereld is ontstaan, het begin (archè) van de wat zij noemden kosmos. Ze gingen uit van het principe dat alles uit één stof ontstaan ...
Natuurfilosofen waren bij de eersten
NIETZSCHE
Nietzsche vs. Wagner wie valt er?
wat is de mens? Best pittig als je vooral Lacan bestudeert ...
het lezen van die dialogen ... het blijft boeiend!
Schopenhauer van blinde drift gesproken ...
SPINOZA radicaal god niet durven te denken
STOICIJNEN
Charles Taylor verzoenend
VRIJHEID en toch moeten kiezen
vrijmetselarij heeft heel wat van doen met filosofie
Wetenschapsfilosofie ... vele en complexe paradigma's